Poziom substancji szkodliwych w jedzeniu oraz zanieczyszczenia powietrza staje się z roku na rok coraz większa.Chłoniemy wraz z jedzeniem wielkie ilości substancji trujących. Wykaz substancji z pierwszą literką E użytych w potrawie jest przeważająca.Nic dziwnego, że częściej jesteśmy chorzy, a alergia jest schorzeniem wielu ludzi. By zminimalizować wpływ czynników uczulających zobligowani jesteśmy żyć w warunkach sterylnych. Izolujemy się od drobnoustrojów i kurzu. W domu źródłem roznoszenia czynników uczulających są kaloryfery. Gromadzący się na nich kurz, który jest stale podgrzewany źle wpływa na wdychane powietrze. Zamontowane w grzejnikach stalowych radiatorów i grilla uniemożliwia łatwy dostęp, a co za tym idzie i czyszczenie grzejnika. Wyjątkowo w tym celu zostały wyprodukowane kaloryfery Hygiene. Typy te są pozbawione konwektorów i kratek, czyli elementów, które dotychczas zasłaniały, czy wręcz uniemożliwiały odkurzanie. Przy kaloryferach z wersji ułatwiających czyszczenie nie ma w komplecie zawieszeń. Trzeba je zamówić dodatkowo. Wsporniki ścienne do kaloryferów higiene są dystansujące, umożliwiają prosty dostęp do tylnej płyty grzejnika. Łatwe w zachowaniu czystości grzejniki występują w wersji jedno, dwu i trzy płytowej. I tak jak w standardowych grzejnikach są wersje z podłączeniem od boku i od dołu. Dla wybrednych produkowane są modele z gładką frontową płytą ? Plan Higien. Kaloryfery te istnieje możliwość wyprodukować w kolorze. Grzejniki z możliwością łatwego czyszczenia idealnie sprawdzają się w szpitalach,przychodniach, pływalniach, pokojach lekarskich czyli tam, gdzie higiena jest szczególne ważna.